Zawsze lubiłam szybkie i proste do przygotowania dania. Dlatego też uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i zapiekanki. Dziś podam przepis na bardzo smaczną tartę na cieście francuskim z kiełbaską i mozarellą.
Przygotowania jej jest tak szybkie, że pierwsze co należy zrobić to nagrzać piekarnik do 170-180 stopni.
Co nam będzie potrzebne?
- opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego)
- kulka mozarelli (125g) - pokroić w plastry
- dwie kiełbaski np. jałowcowe- pokroić w plastry
- średnia cebula - pokroić np. w piórka
- pół papryki - pokroić na drobne paseczki
- 4 duże jaja
- mały jogurt grecki
- natka pietruszki
- sól, pieprz cayenne
- oregano
Ciasto francuskie należy rozłożyć w formie do tarty i nakłuć widelcem. Na cieście ułożyć na przemian pokrojoną mozarellę i kiełbasę. Wszystko posypać cebulą i papryką. Następnie rozbełtać jajka razem z jogurtem, doprawić solą i pieprzem cayenne. Tak przygotowaną masę wylać na tartę. Następnie posypać natką pietruszki i oregano. Tartę wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 25 - 30 min.
Proste?? Pewnie, ze proste :) Smacznego.
Aż zgłodniałam!:D
OdpowiedzUsuńPS Zapraszam do kolejnej blogowej zabawy - tym razem VERSATILE BLOGGER AWARD. Jeśli masz ochotę wziąć w niej udział to szczegóły znajdziesz w najnowszym poście u na moim blogu:)
#omnomnom zjadłabym w calości! wygląda na takie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tarty i często różne robię. Z łososiem też jest pyszna :)
Usuń