środa, 20 listopada 2013

Tarta na cieście francuskim z kiełbasą i mozarellą

Zawsze lubiłam szybkie i proste do przygotowania dania. Dlatego też uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i zapiekanki. Dziś podam przepis na bardzo smaczną tartę na cieście francuskim z kiełbaską i mozarellą.

Przygotowania jej jest tak szybkie, że pierwsze co należy zrobić to nagrzać piekarnik do 170-180 stopni.
Co nam będzie potrzebne?

  • opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego)
  • kulka mozarelli (125g) - pokroić w plastry
  • dwie kiełbaski np. jałowcowe- pokroić w plastry
  • średnia cebula - pokroić np. w piórka
  • pół papryki - pokroić na drobne paseczki
  • 4 duże jaja
  • mały jogurt grecki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz cayenne
  • oregano
Ciasto francuskie należy rozłożyć w formie do tarty i nakłuć widelcem. Na cieście ułożyć na przemian pokrojoną mozarellę i kiełbasę. Wszystko posypać cebulą i papryką. Następnie rozbełtać jajka razem z jogurtem, doprawić solą i pieprzem cayenne. Tak przygotowaną masę wylać na tartę. Następnie posypać natką pietruszki i oregano. Tartę wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 25 - 30 min.

Proste?? Pewnie, ze proste :) Smacznego.

3 komentarze:

  1. Aż zgłodniałam!:D

    PS Zapraszam do kolejnej blogowej zabawy - tym razem VERSATILE BLOGGER AWARD. Jeśli masz ochotę wziąć w niej udział to szczegóły znajdziesz w najnowszym poście u na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. #omnomnom zjadłabym w calości! wygląda na takie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam tarty i często różne robię. Z łososiem też jest pyszna :)

      Usuń